Založ si blog

Prišla jar. Už „rastú“ hovienka

Konečne je tu. Jar. Obdobie kedy zlezie sneh, príroda sa prebúdza a ja sa prebúdzam zo sna, že žijem medzi ľuďmi a nie zvieratami. Odchádzajúci sneh totiž nastavuje naozaj silné zrkadlo našej kultivovanosti a úrovni.

Spod snehu na sídliskách totiž na trávnatých plochách nevyliezajú snežienky a medvedí cesnak, ale najmä psie exkrementy a neskutočný bordel. Ako je to možné? Veď v lete sú aj exkrementy, aj odpadky, ale nie až tak intenzívne.

Je to jednoduché. Ešte stále sme totiž ako spoločnosť nedospeli do rozumnej úrovne, ale nachádzame sa niekde v období pred pubertou. Psíčkari sa síce naučili, že keď ich miláčik vykoná potrebu, tak ju zabalia do vrecúška a vyhodia. Je to fajn, Zlepšuje s atak porozumenie medzi majiteľmi psov a majiteľmi topánok, ktoré nechceme mať, hm, zašpinené.

Čo sa však deje v zime? Jednoducho sneh. Ten zamaskuje a skryje veľa. Exkrement stačí len zakopnúť kúskom snehu, alebo sa sám v ňom stratí. Znamená to však aj to, že zázračne zmizne? Vôbec nie… len trpezlivo počká na jar.

A tak naše zodpovedné správanie (zbieranie) platí len vtedy, keď je vidieť. Keď sa nik nepozerá, alebo nehrozí, že bude výsledok viditeľný hneď, jednoducho rezignujeme na slušnosť a ohľaduplnosť. To zbieranie hovienok je krásnou ukážkou fungovania nášho štátu a povahy. Veľa vecí sa zlepšuje. Ale len vtedy, keď sa niekto pozerá, alebo keď sme pod kontrolou. Keď vieme, že nás nik nevyhreší, alebo že sa budeme musieť hanbiť len sami pred sebou, jednoducho na všetko rezignujeme a vyhráva pohodlnosť, či dokonca porušovanie pravidiel.

Slovensko dospeje vtedy, keď prestaneme hádzať špaky do snehu a po svojich miláčikoch si pozbierame aj keď budeme venčiť o jednej nad ránom a nikto nebude nikde na dohľad. Teším sa na ten deň.

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

08.04.2019

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín. Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa [...]

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

12.02.2019

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla. Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73707x
Priemerná čítanosť článkov: 3685x

Autor blogu

Kategórie