Založ si blog

Školstvo potrebuje reformu aj v prázdninách

Aj tento september sa deti a mládež neochotne vrátili do školských lavíc. V hlavách ešte plno zážitkov z leta a chuť k nim pridať ďalšie. Návrat do kolobehu školských povinností bude pár dní trvať. Týždeň, možno dva. Chybou je, že prázdniny sú nastavené zle a sú pridlhé. Neodzrkadľujú totiž potreby modernej krajiny, ale lpejú na historických tradíciách.

 

Keď sa zamyslíte nad súčasným rozvrhom prázdnin, ktoré deti majú, vyjde vám z toho zmes, ktorá robí starosti rodičom a v konečnom dôsledku nesleduje potreby detí. Faktom je, že od omladiny nemôžeme očakávať 100% výkon 12 mesiacov s pár týždňami voľna, tak ako od dospelých. Navyše im nemôžeme kradnúť detstvo. Ale možno by sme mohli zvážiť malú reformu.

 

Najväčším nezmyslom sú letné prázdniny. Nastavené na dva mesiace v čase žatvy, aby aj školou inak povinné deti mohli pomáhať na poliach. Hoc mám babku na dedine, musím sa vám priznať, že už ani na vidieku to neplatí. Ďalším argumentom pre zmenu je aj meniaca sa klíma. Letá začínajú skôr a aj končia skôr. Už v polovici júna deti pozerajú viac z okna, než do učebníc a aj v školách je už rytmus taký predprázdninový. Začiatok prázdnin posunutý o dva týždne na 15teho júna by možno dával väčší zmysel. A koniec? Už 31. júla. Prázdniny, ktoré by trvali len 6 týždňov by uľavili mnohým rodičom a zároveň by ale dal priestor deťom na dostatok jašenia. Ale čo s ulúpenými dvoma týždňami oddychu? Presunúť ich na iné časy, aby mali deti voľno častejšie a rozumnejšie dávkované.

 

Okrem štátnych sviatkov zvyknú byť prázdniny na sviatok všetkých svätých, Vianoce, pri polročnom vysvedčení, na jar a na Veľkú noc. Na jeseň zvyknú byť voľné dva dni, plus jeden deň štátneho sviatku. Tu by som navrhla využiť prvý usporený týždeň a predĺžila ich na týždeň, nech sa dá ísť hoc aj lyžovať. Keďže sa nám však posunul začiatok školského roka, polročná klasifikácia by mohla byť už do Vianočných sviatkov. Deti by sa možno aj viac snažili, lebo by čakali odmenu za vysvedčenie pod stromčekom. Štandardne potom zvyknú byť dva týždne prázdnin od cca 23.12. až do 5.1. Z Vianočných prázdnin by sa tak stali polročné.

 

Jarné prázdniny by sa pokojne mohli zjednotiť do jedného termínu. Ich pôvodný dôvod, aby stíhali zotavovne ROH už dávno pominul. Pokojne by sa však mohli predĺžiť na dva týždne a zrušili by sa Veľkonočné prázdniny. Aj tak sú to 4 dni voľna.

 

Takto by boli voľné dni rozumnejšie rozdelené počas roka a lepšie by umožnili rodičom plánovať si voľno. Zároveň by školský cyklus už nebol rigidne nastavený podľa poľnohospodárstva a lepšie by odzrkadľoval súčasnú spoločenskú a aj klimatickú situáciu. Ale aby sa tak stalo, tak by sme potrebovali novú Máriu Teréziu. Inak sa v slovenskom školstve nezreformuje nikdy nič.

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

08.04.2019

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín. Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa [...]

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

12.02.2019

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla. Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73723x
Priemerná čítanosť článkov: 3686x

Autor blogu

Kategórie