Založ si blog

Krása na povrchu a krása vo vnútri

Lesk a pozlátko súťaží MISS vybledlo. Aspoň tak na mňa pôsobila posledná MISS Universe 2017. A nie len preto, že východ mal jedinú zástupkyňu a aj to z Košíc 🙂 Súťaže MISS sú už azda trošku prekonaným žánrom, ktorý pripomína roky 90te.

 

Nechcem hodnotiť posledný galavečer, ale celkovo ideu toho, prečo biznis s krásou môže fungovať. Nezavrhujem automaticky niektoré rodové stereotypy a myslím si, že podvedomá snaha väčšiny mladých žien bude chcieť sa páčiť. Mnohí možno budete namietať, že skutočná krása sa skrýva vo vnútri. Ale moja skúsenosť hovorí, že tí najväčší krikľúni si aj tak nakoniec vyberú tú, ktoré ma štvorky prsia.

Dnešná doba je dobou povrchnou. Instagram, Facebook, ale aj každodenná mediálna masáž nám vytvára bublinu v ktorej je zadefinovaný ideál krásy. Dlhú dobu som si myslela, že je to šialené. Že dnes stačí byť krásna a úspech je zaručený. Že máloktorý muž dokáže dvihnúť oči z dekoltu a aspoň chvíľu načúvať. Myslím, že som sa veľmi mýlila. Je to totiž naopak. Minimálne v mestách, ale zakráda sa to už aj na vidiek.

Krása totiž už nie je predpokladom na úspech, ale je to často naopak. Manažéri, biznismeni, politici- tí všetci začínajú byť stále viac a viac upravení. Umelci a celebrity dbajú o svoj imidž, elegantne musia vyzerať aj v teplákoch. Vyzerať k svetu je totiž dôležitým statusom. Sami zvážte. Zverili by ste svoje úspory elegantnému bankárovi, alebo bankárovi s o strapatými vlasmi a neupravenou pokožkou? Radšej by ste sa nechali operovať doktorom s módnym strihom, alebo bradou ako drevorubač? Pri výbere zamestnania by ste uverili manažérke vo vkusnom kostýme, alebo baryšni v zástere? Odpovede asi poznáte. A neklamte si, že na prvý dojem nedáte. Faktom totiž je, že v každej pozícii by si mal človek uvedomiť, ako by mal pôsobiť. Byť upravený, elegantný a vkusne sa obliecť už nie je prejavom snobizmu, alebo povrchnosti, ale je to jednoducho rovnaká vec, ako to, že si policajt oblečie uniformu. Dnes už dobre vyzerajú aj atómové fyzičky a nie sú to šedé myšky s veľkými okuliarmi a bielym plášťom.

Ešte 10 rokov dozadu boli hlavnými klientkami kliník estetickej medicíny dievčiny, ktoré si potrebovali dať voperovať balón do pŕs, alebo do pier. Dnes je klientela iná. Sú to manažéri, ktorí si potrebujú upraviť viečka, aby sa v nich nezrkadlil nedostatok spánku, ktorý každodenne prežívajú. Sú to ženy, pre ktoré nie je kariérou dve deti a domácnosť, ale chcú vyzerať dobre vo svojej práci, ktorú museli o pár rokov odložiť práve kvôli tým deťom. Vyzerať dobre a niečo pre to urobiť dnes už nie je na hanbu.

Ale vrátim sa naspäť k súťažiam MISS. Prečo sú teda prekonané? Myslím si, že preto, že mladé dievčatá, ktoré nám predvádzajú svoje ladné krivky za ktoré väčšinou môžu ďakovať genetike zatiaľ nemajú veľmi čím sa chváliť. Ostatne, ak chcete vidieť podstatne väčšiu koncentráciu sexi žien v ich veku, otvorte si bufet na internáte Prešovskej univerzity.

Súťažme v tom, kto dokáže vyzerať dobre po ôsmych hodinách v práci. Súťažme o to, kto dokáže skĺbiť na pozícii lekára to, že bude vyzerať dobre, ale zároveň dôveryhodne. Hľadajme MISS na univerzitách, ale v radoch pedagógov. Že je to šialené a žiadna televízia by to neriskla? Ja viem. Ale viem, že si malú MISS robím každý deň, keď idem do mesta a poteší ma, keď vidím človeka, ktorý o sbea dbá. Nemusí byť krásny. Nemusí ma ť na sebe iba značkové oblečenie. Vždy ma poteší, keď stretnem niekoho u koho aspoň zbadám, že mu na vzhľade záleží. Lebo podľa toho viem, že väčšinou nie je iba povrchný pózer, ktorý mastnými dredmi maskuje to, že iné nemá čo ponúknuť.

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

08.04.2019

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín. Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa [...]

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

12.02.2019

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla. Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa [...]

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73646x
Priemerná čítanosť článkov: 3682x

Autor blogu

Kategórie