Nádej na nový začiatok

16. januára 2017, petrabacovcin, Nezaradené

Každý rok si na Vianoce pripomíname zrodenie Ježiša. Dokonca aj ateisti vedia, že vianočné sviatky s ním majú čosi spoločné. Od ranných kresťanov to bol výborný marketingový krok. Vybrali si existujúci pohanský sviatok a jemne posunuli dátum narodenia Ježiša (biblické pramene hovoria o jeho narodení niekedy na jeseň). Od Babylončanov sme prebrali rozdávanie darčekov, od Rimanov štedrú večeru a od Keltov stromček a imelo. Výsledkom je sviatok, ktorý síce v cirkevnej hierarchii nie je na prvom mieste, no čo as týka popularity a obľúbenosti nemá konkurenciu.

Treba však uznať, že má pár veľmi pekných momentov. Ak si odmyslíme apokalypsu v nákupných centrách, ktorá vrcholila pár dní pred sviatkami pokoja, je samotný zvyk rozdávania pozorností blízkym veľmi milý. Ba dokonca, verím tomu, že pre mnohých je to prvý moment, kedy sa vôbec zamyslia nad potrebami a túžbami ľudí okolo seba. Kedy začnú rozmýšľať, že čím urobia radosť strýkovi, ktorého nevideli posledného pol roka, alebo čo kúpiť mamke, ktorá neraz žije na druhom konci republiky. Je to moment, kedy možno aj bilancujeme a zhodnocujeme väzby v rodinách, priznávajúc, že niekoho máme radšej, iného menej. No a samozrejme, najviac darčekov dostane teta, ktorá ostala starou dievkou a každý sa jej bojí. Lebo keď zle vyberieme, bude viesť reči a všetci sa dozvedia, akí sme sebeckí.

Vianoce nám však ponúkajú ešte niečo iné. Je to aj pozostatok pohanského sviatku znovuzrodenia a kresťanského narodenia spasiteľa. Pre mnohých je dňom nového začiatku. Či už symbolického, alebo toho reálneho. Podporení štartom nového roka je typické dávať si záväzky a predsavzatia. „Už ani pohár pálenky,“ hovoria si mnohí nie len kvôli boľavej hlavy od vaječného likéru. „Už len šalát a kuracie mäso,“ hovoria zas iní pri pohľade na váhu. „Šetrím,“ stroho zas ďalší pri pohľade koľko stála tohtoročná oslava konzumu.

A aj ja mám jedno. Hneď ako dotrávim rezeň a šalát, tak začínam. Začínam písať blog a sťahujem sa. Idem domov. Po rokoch v hlavnom meste sa teším. A nie len preto, že ma čakajú aj druhé Vianoce.