Založ si blog

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla.

Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa týka histórie. Často sme v tieni Košíc, či Bardejova, ale veru aj tu je čo vidieť. Zoznam pamätihodností mesta Prešov má byť rozšírený o brest horský v parku na Čiernom moste, bronzovú bustu uhorskej kráľovnej Alžbety, zakladaciu listinu eparchálnej knižnice v Prešove vydanej Františkom I., katalóg knižnice cirkevného hodnostára Gregora Tarkoviča a aj jeho menovací dekrét za prvého gréckokatolíckeho biskupa od pápeža Pia VII.

Zatiaľ všetko dobré správy a úprimne si myslím, že každá zaujímavosť, ktorú vieme chrániť a upozorniť na ňu je správne. Ale teraz prichádza to ale. Viete vôbec čo sú to za artefakty, hoci ste možno aj z Prešova? Asi mnohí odpoviete, že ani veľmi nie. A teraz si predstavte, že ste turista. Pomaly ani nemáte šancu sa o nich dozvedieť.

Vzácny brest na Čiernom moste má okolo 200 rokov. Koncom minulého roka sa mesto pokúsilo o jeho záchranu, keďže sa začína rozpadať. Spevnili jeho korunu reťazami, aby ešte potešil svojou majestátnosťou návštevníkov, ktorí sem zablúdia iba náhodou. Pod stromom je lavička, a… no to je asi tak všetko. Vyslovene by sa pýtala nejaká výstavka míľnikov, ktoré tento vzácny strom prežil. A možno aj jemné zútulnenie okolia. A samozrejme aspoň nejakú informáciu pre turistov, že ľaľa, je tu výnimočný strom.

A príbeh bronzovej busty kráľovnej Alžbety poznáte? Viete, kde by ste ju hľadali? A viete, že je to vlastne kráľovná známa ako Sisi? Tú majú mestskí poslanci priamo pod nosom na Hlavnej ulici. Kedysi bola v Lesíku delostrelcov, no zničili ju vandali. Prešovčania ju môžu obdivovať od roku 2010. Sisi má nespornú výhodu, že je v centre mesta. Ale jej príbeh o strate, náleze a rekonštrukcii by možno tiež vedel zaujať nejedného turistu.

Čo sa týka zakladacej listiny eparchálnej knižnice v Prešove sama by som si ju rada prezrela. Ale je tak umne schovaná, že naozaj netuším, kde by sa k nej dalo dostať. Ak máte tip, prosím prezraďte.

Obdobne to platí o listinách spojených so životom biskupa Gregora Tarkoviča. Jeho príbeh je totiž veľmi zaujímavý. Ostatne vedeli ste, že do funkcie biskupa ho menoval najskôr cisár František I. a až následne ho potvrdil pápež Pius VII? Ale úprimne… neviem, kde by som mala tieto listiny hľadať. Možno na biskupskom úrade? A kde nájdeme informácie? Tiež neviem.

Ale aby som ukončila trochu konštruktívne. Na stránke mesta Prešov existuje jemne skrytá sekcia „Pamätihodnosti a národné kultúrne pamiatky“ (https://www.presov.sk/pamatihodnosti-a-narodne-kulturne-pamiatky.html). Ak sa preklikáte touto extrémne ľúbivou stránkou ostanete v nemom úžase. O niektorých pamätihodnostiach nájdete veľa zaujímavých informácii o iných zas takmer nič. Niekde nájdete aj informáciu, kde sa dajú vidieť, inde nie. Mám preto návrh. Čo keby mesto investovalo do jednotného portálu pre turistov, kde by našli prehľadne všetky tipy na tieto zaujímavé objekty Prešova. A čo keby bola všade mapka, otváracie hodiny, prípadne iné informácie. Veľa objektov podľa  mňa ani nie je verejnosti prístupných a stálo by možno za to vytvoriť jednu ucelenú mestskú expozíciu, kde by so súhlasom majiteľov boli tieto artefakty vystavené. Veď Prešov ponúka naozaj dych berúce bohatstvá, nemusíme ich  skrývať pred občanmi a turistami.

 

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

08.04.2019

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín. Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa [...]

Keď dvaja robia to isté, ale jeden môže a druhý nie

29.01.2019

Na radnici v Humennom mal zaviať čerstvý vietor. Také aspoň boli sľuby. Z kampane si všetci pamätáme, čo všetko robilo predchádzajúce vedenie mesta zle a vypočuli sme si priehršť sľubov, čo už bude dobre. Prešli dva mesiace… a všetko je ešte horšie. Pred voľbami silno rezonovala téma poverovania riaditeľov školy predchádzajúcou primátorkou. Primátor [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73722x
Priemerná čítanosť článkov: 3686x

Autor blogu

Kategórie