Založ si blog

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín.

 

Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa nakladá s verejnými financiami. V každom vystupujú moje srdcové mestá Humenné a Prešov. Obe rekonštruovali zimný štadión a v Humennom navyše stavajú aj bytovku. Ako to už býva, tak nejak „po našim“.

Začnem príbehom nájomnej bytovky v Humennom. Dobrá správa o nových nájomných bytoch sa objavila tuším niekedy v januári 2019 a hneď vyvolala malý lokálny konflikt. Primátor Miloš Meričko podpísal zmluvu na výstavbu bytového domu vo februári 2019 a až divadelníckym štýlom na tlačovke sa snažil zodpovednosť hodiť na bývalé vedébue nesta. Prečo, keď bývalá primátorka nesedela na stoličke vo februári a tak je detinsky logické, že nemohla podpisovať žiadne zmluvy. Súbor nezrovnalostí, ktoré sa následne objavili nechali trochu zhorknúť príchuti toho, že vzniknú nové byty.

Nech nezachádzam príliš do podrobností, skúsila som po tom pátrať, prečo toľká teatrálnosť.

Mesto Humenné chcelo bytovku stavať v roku 2017. Proces obstarávania však neukončili, ba dokonca celé obstarávanie skončilo vraj na ÚVO. Po nejakých obštrukciách a naťahovačkách mesto celý proces zrušilo a plánovala sa úplne nová súťaž. Od roku 2017 uplynul hodný kus času a zmenili sa podmienky, ceny i celková situácia v stavebníctve. Lenže, zmenilo sa aj vedenie mesta.

To nové vedenie, či oprávnene, či nie, nenechávalo na tom predchádzajúcom nitku suchú a vlastne za všetky príkoria sveta mohla Vaľová. S výnimkou jednej veci. Starého obstarávania, kde síce existoval víťaz, ale aj nespokojný porazený a priveľa otáznikov. To však zjavne nevadilo. Mesto v roku 2019! podpísalo zmluvu na výstavbu nového bytového domu a zaujímavé, že svoj podpis dalo pod verejnú súťaž z roku 2017.

Asi nečakali, že sa ozve pár hlasov, ktoré upozornia, že nie je všetko s kostolným poriadkom. Pán Porochnavý vytiahol celé verejné obstarávanie a upozornil, že sa mal robiť nová súťaž, ktorá by zohľadňovala právnu a cenovú situáciu z roku 2019. Primátor Meričko bohorovne zahlásil, že verejné obstarávanie je podpísané, že to nie on, to Vaľová.

Ignorujúc fakt, že jeho podpis na zmluve ešte ani nevyschol, mával na komickej tlačovke s podkladmi(!) ku verejnému obstarávaniu spred dvoch rokov, pod ktorými bol logicky podpis jeho predchodkyne. A že to on nič, on za nič nemôže… Ale Vaľová súťaž údajne stopla a chcela urobiť novú kvôli pochybnostiam, o tom nepovedal ani slovo. Že ide o dva roky starý dokument taktiež a že sa dajú čakať komplikácie už vôbec nič.

Dlho som rozmýšľala, že akú to má logiku. V starom obstarávaní, kde bol vylúčený jeden z účastníkov, by tak mohla zvíťaziť ponuka rakúskej firmy Swietelsky, ktorej pobočka sídli v Bratislave,  pred Chemkostavom Humenné. Čiže podpora lokálnych podnikateľov a snaha dať prácu miestnym ľuďom odpadá. Zrejme preto Vaľová súťaž zrušila a v roku 2017 ju nepodpísala. Aj tak mi to nedávalo zmysel, prečo taký vehementný záujem nového vedenia mesta za každú cenu podpísať zmluvu, kde figuruje firma Swietelsky.  Nedávalo mi to zmysel… až som si všimla iný úspech v okolí.

U nás v Prešove rekonštruujeme strechu zimného štadióna. Celá rekonštrukcia bude stáť okolo 4 a pol milióna eur, ale niet sa čo diviť. Okrem strechy sa mení aj fasáda a veľa iných vecí. Ako to už býva, už dnes sa vie, že pôvodný termín (júl 2019) sa nestíha a cena bude určite vyššia, lebo… neočakávané komplikácie. V princípe ak však nie sme stavebníci, asi posúdiť nevieme. Čo však vieme prečítať je firma, ktorá stavia. Volá sa Swietelsky. Ich ponuka bola v súťaži jediná. A oproti očakávanej cene vyššia o 407 tisíc eur.

Tým prechádzame na tretí príbeh. Príbeh rekonštrukcie strechy zimného štadiónu v Humennom. Tá bola v havarijnom stave a tiež sa musela opraviť. V prípade havárií však zákon pripúšťa, aby sa žiadne obstarávanie viacmennej nekonalo, len nech sa problém vyrieši. V Humennom, ktoré bolo organizáciou Transparency International označené ako najnetransparentnejšie sa však rozhodli, že aj tak radšej vyhlásia súťaž. Tá aj prebehla a mala svojho víťaza. Vyhrala to firma UNIKO z Michaloviec za 448 932 Eur aj s DPH, pričom predpokladaná cena zákazky bola 488 115,88 Eur. Hm… Tiež vidíte pár rozdielov? Asi nám je ťažko posúdiť dva zimáky, ale minimálne fakt, že v Humennom o 40 000 Eúr menej ako predpoklad a inde o 400 000 viac znie ako chutné sústo. Keby sme laicky porovnali, tak podľa môjho názoru sa oprava strechy v Prešove vyšvihne na približne 1,5 milióna Eúr. Ale koľko to je v Prešove, to zrejme nezaujíma ani aktivistov, ani novinárov. Lebo tam zrejme mesto riadia už ti „slušní“ a „transparentní“.  Je tomu naozaj tak?

Lenže ako to už býva, tento príbeh ešte pokračuje. Tá istá Transparency, ktorá označila Humenné za netransparentné, napriek tomu, že robí súťaže aj keď netreba a šetrí peniaze občanom, dala podnet na ÚVO, že súťaž bola neférová! Lebo malý podnikateľ z Michaloviec nie je zapísaný v zozname konečných užívateľov výhod, ktorý vznikol s cieľom odhaľovať schránkové firmy. Faktom je, že aj keď v tomto konkrétnom prípade je to formalita, mala byť splnená. Mesto pochybilo. Úrad konal. Maximálna výška pokuty, ktorá hrozí je 5% z ceny zákazky, čiže nejakých 24 405 Eur. Mesto aj keď sa neodvolá je stále v pluse 4 000 Eur. Rozdiel vo víťaznej a druhej ponuke totiž bol 28 457,29 Eur. Mimochodom, podnikateľ sa samozrejme obratom do zoznamu zapísal, keďže to bol jeho prvý obchod s verejnou správou a tipujem, že aj posledný.

Ale príbeh ešte pokračuje ďalej. Pri snahe urobiť čo najviac zla bolo napadnuté aj to, že keď má v živnostenskom registri zapísané „uskutočňovanie stavieb a ich zmien“, ešte to nemusí aj naozaj znamenať, že to aj môže robiť. Tí, ktorí ma poznajú vedia, že som sa angažovala v nejakých aktivitách aj v Bratislave a aj v Humennom a Prešove. Stále mám priateľov na rôznych miestach a dostala sa mi informácia, že pri striktne formalistickom výklade môžu hodiť zodpovednosť aj za toto na mesto Humenné a vymerajú mu pokutu. keď pokuta z ÚVO príde (čo zo zákona nejaká musí, ak to skonštatujú), tak mesto bude bojovať za čo najvyššiu(!), aby konečne mohli vrhnúť zlé svetlo na Vaľovú.

A to ma už, úprimne povedané, hnevá. Lebo to nie je o osobnej pomste Vaľovej, ale o tom, že treba bojovať za peniaze pre Humenčanov proti byrokracii.

Zjavne sú v stavebnom biznise na lokálnej úrovni silné tlaky a silní zahraniční hráči. Nemyslím si, že je to dobré. Som za, keď dodajú dobrú kvalitu za dobrú cenu. Ale uráža ma to, keď cena je vyššia a pridaná hodnota je len v sile lobingu. Myslíte si, že za saltom nového vedenia mesta postaviť bytovku bez oprávneného výberového konania je len snaha postaviť nové byty?

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

12.02.2019

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla. Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa [...]

Keď dvaja robia to isté, ale jeden môže a druhý nie

29.01.2019

Na radnici v Humennom mal zaviať čerstvý vietor. Také aspoň boli sľuby. Z kampane si všetci pamätáme, čo všetko robilo predchádzajúce vedenie mesta zle a vypočuli sme si priehršť sľubov, čo už bude dobre. Prešli dva mesiace… a všetko je ešte horšie. Pred voľbami silno rezonovala téma poverovania riaditeľov školy predchádzajúcou primátorkou. Primátor [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73688x
Priemerná čítanosť článkov: 3684x

Autor blogu

Kategórie