Založ si blog

Nádej na nový začiatok

Každý rok si na Vianoce pripomíname zrodenie Ježiša. Dokonca aj ateisti vedia, že vianočné sviatky s ním majú čosi spoločné. Od ranných kresťanov to bol výborný marketingový krok. Vybrali si existujúci pohanský sviatok a jemne posunuli dátum narodenia Ježiša (biblické pramene hovoria o jeho narodení niekedy na jeseň). Od Babylončanov sme prebrali rozdávanie darčekov, od Rimanov štedrú večeru a od Keltov stromček a imelo. Výsledkom je sviatok, ktorý síce v cirkevnej hierarchii nie je na prvom mieste, no čo as týka popularity a obľúbenosti nemá konkurenciu.

Treba však uznať, že má pár veľmi pekných momentov. Ak si odmyslíme apokalypsu v nákupných centrách, ktorá vrcholila pár dní pred sviatkami pokoja, je samotný zvyk rozdávania pozorností blízkym veľmi milý. Ba dokonca, verím tomu, že pre mnohých je to prvý moment, kedy sa vôbec zamyslia nad potrebami a túžbami ľudí okolo seba. Kedy začnú rozmýšľať, že čím urobia radosť strýkovi, ktorého nevideli posledného pol roka, alebo čo kúpiť mamke, ktorá neraz žije na druhom konci republiky. Je to moment, kedy možno aj bilancujeme a zhodnocujeme väzby v rodinách, priznávajúc, že niekoho máme radšej, iného menej. No a samozrejme, najviac darčekov dostane teta, ktorá ostala starou dievkou a každý sa jej bojí. Lebo keď zle vyberieme, bude viesť reči a všetci sa dozvedia, akí sme sebeckí.

Vianoce nám však ponúkajú ešte niečo iné. Je to aj pozostatok pohanského sviatku znovuzrodenia a kresťanského narodenia spasiteľa. Pre mnohých je dňom nového začiatku. Či už symbolického, alebo toho reálneho. Podporení štartom nového roka je typické dávať si záväzky a predsavzatia. „Už ani pohár pálenky,“ hovoria si mnohí nie len kvôli boľavej hlavy od vaječného likéru. „Už len šalát a kuracie mäso,“ hovoria zas iní pri pohľade na váhu. „Šetrím,“ stroho zas ďalší pri pohľade koľko stála tohtoročná oslava konzumu.

A aj ja mám jedno. Hneď ako dotrávim rezeň a šalát, tak začínam. Začínam písať blog a sťahujem sa. Idem domov. Po rokoch v hlavnom meste sa teším. A nie len preto, že ma čakajú aj druhé Vianoce.

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

08.04.2019

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín. Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa [...]

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

12.02.2019

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla. Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa [...]

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Lotyšsko, NATO

Príprava na Rusov? Lotyši majú z pivníc urobiť protiletecké kryty

30.04.2024 06:00

Na čo sa dá využiť jarné upratovanie? Na prípravu protileteckých krytov.

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73784x
Priemerná čítanosť článkov: 3689x

Autor blogu

Kategórie