Založ si blog

Ach tí naši poslanci. Viete čo „prešovskí“ robia? Najaktívnejší sú opoziční, z koalície vyhráva Vaľová.

Sme niečo za polčasom volebného obdobia a preto som sa zamyslela, že ako pracujú v NR SR tí „naši“ z Prešovského kraja. Mnohí východniari sa do môho zoznamu nedostali, lebo sú už z nich úradní Bratislavčania, ako napríklad Erik Tomáš, ktorý je Humenčan, ale už „reprezentuje“ Bratislavský kraj. Napočítala som 12 poslancov, ktorí sú z PSK.

 

Veľmi ťažké bolo určiť metodiku podľa ktorej by sme vedeli hodnotiť výkonnosť poslancov v NR SR. Rozhodla som sa sledovať trojicu parametrov – vystúpenia v pléne, vlastné legislatívne návrhy a podané pozmeňujúce návrhy. Pre zjednodušenie som nepočítala s prácou vo výboroch na ktorú sa často zabúda, ale treba jedným dychom povedať, že tí, čo sú pasívni v pléne, neraz „driemu“ aj na výbore.

Dobrá správa pre obyvateľov PSK je, že žiaden z poslancov, ktorí z nášho kraja sedia v NR SR nespí. Každý jeden sa zapája do rozpravy a často aj dlhšími prejavmi viac či menej k veci. Za tento druh práce si každý zaslúži pochvalu. Nechodia si iba prečítať noviny a najesť sa do parlamentného bufetu.

Pri hodnotení legislatívnej práce som narazila na celkom zaujímavý fenomén. Je obrovský nepomer medzi podanými návrhmi zákonov opozície a koalície. Problémy sú tri. Prvým je fakt, že v rámci koalície sú do parlamentu predkladané vládne návrhy, ktoré sú zrejme dohodnuté v koaličných kluboch a musia napĺňať vládny program. Poslanci ich iba spravodajcujú a preto sa ako predkladatelia neobjavujú, iba ak tieto zákony vedia ešte vylepšiť. To samozrejme pre opozíciu neplatí. V rámci opozície musia poslanci získať podpisy na predloženie zákona a neraz jednu legislatívnu normu predkladá viacero poslancov. Najviditeľnejšie je to pri klube OĽaNO, kde takmer každý zákon predkladá celý klub a my tak ťažko vieme určiť, komu pripísať pozitívne body. Na druhej strane, musíme povedať, že opoziční poslanci nemajú zodpovednosť za rozpočet a ani vládnutie. Môžu predkladať zákony, ktoré nepotrebujú mať hlbšiu analýzu. Dianie v NR SR profesionálne musím sledovať a preto čiastočne viem posúdiť, kde je aktivita poslanca skutočná a kde ide iba o podpis pod normu. Na hlbšiu analýzu je tak potrebné odsledovať aj to, ako sa k zákonom vyjadrovali poslanci už v samotnej rozprave. Ak budem mať viac času, skúsim urobiť hlbšiu analýzu.

Výnimku z tejto praxe tvorí poslanec za SaS Karol Galek, ktorý niektoré zákony predkladá len v malej skupine predkladateľov, kde sa dá očakávať, že skutočne vie, čo predkladá. Druhým extrémom je Milan Mazurek z ĽS NS, ktorý sa aj napriek tomu, že spamovanie zákonmi je pracovná náplň opozície podpísal iba pod jeden legislatívny návrh.

Na opačnej miske váh sa tak ocitli poslanci za SMER-SD, ktorých za PSK sedí v NR SR šesť, no zákony predložili iba dva a aj to sa o ne postarala iba humenská primátorka Jana Vaľová. Zdá sa, že v rámci legislatívnej práce sa naozaj koalícia spolieha na prácu vlády a aj keď sú v parlamente aktívni, tak viac-menej iba verbálne. Čo sa týka pozmeňovacích návrhov, tak ich „smeráci“ predložili 17. Aj keď opäť by sme mohli pomaly povedať, čo sa týka „smeráčok“. Až 15 zo 17 pozmeňovacích návrhov išlo opäť z pera Jany Vaľovej.

Vzhľadom na túto disproporciu by som teda urobila dva rebríčky – koaličný a opozičný a ohodnotila ich podľa práce v NR SR. Samozrejme, je nutné mať na zreteli úspešnosť jednotlivých návrhov a tam je to úplne jednoznačné , že schválene návrhy sú vo väčšine z pera koaličných poslancov. Tam to nie je jednoduché presvedčiť kolegov ostatných strán, aby návrh podporili. Môžeme to sledovať aj v zastupiteľstve PSK, ale o tom napíšem ešte niekedy neskôr.

KOALÍCIA:

P Meno Strana Návrh zákona / schválené plénom Pozmeňovací návrh
1 Jana Vaľová SMER-SD 2/2 15
2 Mikuláš Krajkovič SMER-SD 0 1
2 Peter Šuca SMER-SD 0 1
4 Peter Chudík SMER-SD 0 0
4 Stanislav Kubánek SMER-SD 0 0
4 Ľuboš Martinák SMER-SD 0 0

 

OPOZÍCIA:

P Meno Strana Návrh zákona / schválené plénom Pozmeňovací návrh
1 Soňa Gaborčáková OĽaNO 97/0 30
2 Martin Fecko OĽaNO 95/0 16
3 Jozef Lukáč OĽaNO 90/0 1
4 Peter Pčolínsky SME rodina 29/0 1
5 Karol Galek SAS 17/0 13
6 Milan Mazurek ĽS-NS 1/0 5

 

Bude pomník Kuciakovi ďalšou hanbou v Humennom?

31.01.2020

Opäť som sa stretla s priateľmi v mojom rodnom meste. Zistila som, že Humenné je opäť polarizované iniciatívou samozvaného spolku Príď a poznaj, ktoré chce na Južnom námestí postaviť pomník Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici, ktorí boli zavraždení minulý rok. Pomník by mal byť zadarmo, mesto má poskytnúť vraj iba pozemok. Ale ako to už býva, veci zadarmo sa oplatia [...]

Nezabúdajme, že aj v komunálnej politike ide o peniaze až v prvom rade

08.04.2019

Pod rúškom veľkej politiky sa neraz skrýva ta malá, menej zaujímavá, ako keby ľudí zaujímala iba pri voľbách, alebo keď potrebujú urobiť poriadok s neposlušnými psíčkarmi. Ale netreba zabúdať, že aj v nej ide o peniaze až v prvom rade. Aspoň sa to tak javí, keď som sa zamyslela nad kauzičkami z našich končín. Porozprávam vám tri príbehy o tom, ako sa [...]

V Prešove nám pribudnú nové pamätihodnosti, niektoré sú umne skryté

12.02.2019

Po dlhom čase ma k napísaniu blogu inšpirovala dobrá správa. Mestské zastupiteľstvo v Prešove má rozhodnúť o rozšírení zoznamu pamätihodností (keď toto čítate, možno už rozhodlo, rokovanie je/bolo 13.2.2019). Ale samozrejme by som to nebola ja, aby som aj trošku nepodpichla. Najskôr k tej dobrej správe. Myslím si, že mesto Prešov má čo ponúknuť turistom, čo sa [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

petrabacovcin

Po desiatich rokoch v Bratislave som sa rozhodla vrátiť naspäť do rodného kraja. Bližšie k rodine a s víziou, že aj v našom krásnom a jemne zaspatom kraji sa dajú robiť aj zaujímavé veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 73714x
Priemerná čítanosť článkov: 3686x

Autor blogu

Kategórie